A világ első nyolcmagos 4G LTE-képes mobilprocesszora a MediaTektől

Czipperer Dia - 2014. február 11.

Középkategóriás okostelefonokhoz és táblagépekhez alkotta meg a MediaTek AMD Cortex A-17 processzorát, mely a világ első olyan nyolcmagos mobilprocesszora, amelyben nem csak a magok fele üzemelhet egyszerre. A processzor számos high-end funkciót támogat, és Smart TV-khez is használható.

A MediaTek új, Cortex-A17 processzora (MT6595) 60%-kal jobb teljesítményt kínál, mint Cortex-A9 alapú társa, amely szintén az alsó kategória készülékeit célozza. A megoldás nem csak a pénztárcát, de a készülékek akkumulátorát is kíméli. Az új processzor lehet a belépő az amerikai piacra a vállalat számára.

A SoC nyolc magot tartalmaz, melyek egyszerre is képesek működni. Közülük négy 2,2-2,5GHz órajelű Cortex-A17, a többi pedig 1,7 GHz órajelű Cortex-A7 mag lesz, melyekhez Rogue PowerVR Series 6 GPU tartozik.

A processzor támogatja a 4G LTE hálózatokat, ami azért nagy szám, mert eddig egyetlen MediaTek processzor sem bírt ilyen képességgel. Ezen kívül számos high-end funkció van a tarsolyában, többek között a 4K videók, a 20 megapixeles kamerák kezelését, valamint a Quad HD kijelzőket is lehetővé teszi. Továbbá képes csatlakozni különféle eszközökhöz Bluetoothon és NFC-n keresztül.

Ez lesz az első olyan processzor a piacon, mely H.265 Ultra HD 4K2K támogatással rendelkezik.

Az új megoldással, mely csupán 200 dollárba kerül, a jelenlegi felsőkategóriás készülékek minden fontos képességét képesek lesznek a gyártók beépíteni modelljeikbe, amely révén minőségi, ugyanakkor megfizethető telefonok kerülhetnek piacra. A vállalat úgy nyilatkozott, hogy 2015-ig a legtöbb középkategóriás okostelefont az ő A17 architektúrájuk hajtja majd.

A MediaTek a tervek szerint még idén, a második negyedévben hivatalosan is útjára bocsátja processzorát, ám várhatóan az eszközökbe csak az év végén vagy jövőre építik be őket.


 

Forrás: CNET.com, Engadget.com

Vissza