Digitális Magyarország: hatvan százalékos a gépek internetének lefedettsége

Kütyü Magazin - 2018. november 27.

Komoly mérföldkőhöz ért a digitális gazdaság fejlesztésének folyamatában a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország: mára az ország területének közel hatvan százalékán elérhető a gépek közötti kommunikációra használható új keskenysávú IoT hálózati funkció. 

Ezen keresztül már nagy számban kommunikálhatnak például az otthoni okos mérőórák, a mezőgazdasági járművek és ipari berendezések, a közszféra ellenőrző-eszközei és akár egyes egészségügyi mérőműszerek is. A Budapesten már közel egy éve kialakított hálózati funkció bővítésnek újabb fázisát a T-Systems Symposiumon jelentették be 2018 november 27-én.

A keskenysávú dolgok internete, úgynevezett NB-IoT (Narrow-Band–Internet of Things) gyökeres változást hoz a gazdaságba azzal, hogy a legfontosabb döntéseket a vezetők az automata rendszerekre támaszkodva is egzakt, pontos adatok alapján hozhatják meg.  A magyar gazdaság digitalizációja ezzel a lefedettséggel új szintre lép és új lehetőségeket teremt. Vállalkozások százainál teszi majd lehetővé, hogy gépeik, járműveik, berendezéseik, szenzoraik alacsony költségek mellett folyamatosan kommunikáljanak egymással és információt szállítsanak nekünk. A gyártásban, a logisztikában és a mezőgazdaságban elterjedt digitális alkalmazások a keskenysávú IoT-hálózaton gazdaságosabban kommunikálhatnak, így ez az új technológia a mindennapokban is támogatja majd az innovációt, a hatékony döntéshozatalt, és a minden eddiginél gazdaságosabb napi működést. 

A NB-IoT néven ismert technológia magas megbízhatóság mellett kiemelkedő beltéri penetrációt, alacsony költség- és energiafelhasználást biztosít, mely megfelel számos ipari, közszféra és lakossági IoT felhasználási terület által támasztott elvárásnak. 

A hálózatbővítés ezen jelentős mérföldkövét a T-Systems Symposium 2018 konferenciáján jelentette be dr. Palkovics László nemzeti innovációs és technológiai miniszter, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója és Srini Gopalan a Deutsche Telekom igazgatósági tagja.

Erre az új, keskenysávú, gépek közötti kommunikációt támogató hálózatra épülő megoldások realizálása és későbbi bevezetése, elterjesztése érdekében 2018-ban iparági partner- és fejlesztési programot indított a T-Systems. Az NB-IoT partnerprogramba bekapcsolódó fejlesztők és jövőbeni felhasználó partnerek hozzáférnek egy közös tudásbázishoz, de a T-Systems igény esetén egyéni támogatást is nyújt. A program keretében a partnerek számára lehetőség biztosított megoldásaik kipróbálására és optimalizálására tesztek keretében az elérhető teljes NB-IoT hálózaton.

 

Technikai adatok:

A keskenysávú dolgok internete (NB-IoT) egy új típusú, LTE alapú, kimondottan mobilhálózatokra szabványosított technológia. Az NB-IoT az LPWAN (Low Power Wide Area Network) családjába tartozó adatátvitel, mely kifejezetten a gépek közötti kommunikációra lett kifejlesztve, melynek sávszélessége alacsony, 600b/s - 250 Kb/s közötti. A 3GPP szabványnak megfelelően a rendelkezésre állása magas, a technológia pedig jövőbiztos, azaz a most szabványosítás alatt álló 5G hálózatok részévé válhat a kiépített rendszer. A kiépített hálózat a Deutsche Telekom NB-IoT hálózatfejlesztési tevékenységének Közép-Európai szinten egyik első fázisaként valósult meg.

A hálózatot a jövőben a lakossági ügyfelek is használhatják háztartási mérőeszközeik, riasztóberendezések és egyéb okos eszközök kommunikációjára.

Vissza