Samsung okossütő teszt – a kényelem záloga

Czipperer Dia - 2014. február 21.

Néhány finomság erejéig nálunk vendégeskedett a Samsung okossütője, az MC32F606TCT modell, amely méretéből adódóan elsőre inkább egy hagyományos mikróra emlékeztet, ám az okos jelző korántsem véletlen. 

Mostani tesztünkkel igyekszünk a hölgyek kedvére is tenni, hiszen egy háziasszonyok számára fontos konyha kiegészítőről van szó, a Samsung Smart Oven MC32F606TCT modellről. Számos alapanyaggal és recepttel érkezett meg hozzám a kis masina, a Samsung Smart Oven. Ma már minden „okos”, gondolhatnánk, de most én bátran megengedem magamnak, hogy éljek a jelzővel maga helye és módja szerint, hiszen bebizonyította számomra, hogy van, amit jobban tud nálam. Ezt nem azt jelenti, hogy elfogult vagyok a high-end készülékkel szemben, hiszen nem mondhatnám, hogy gyakorlati szempontból minden téren tökéletes. Viszont ne rohanjunk ennyire előre: mindent szépen sorjában. 

Tehát receptek is érkeztek a sütővel, ezekből hármat készítettem el: a padlizsán krémlevest, a csőben sült válogatást tartásmártással, valamint spenótos vadrizst pirított sütőtökkel. Ez utóbbit hagyományos módon is elkészítettem, viszont az eredmény nem volt olyan meggyőző számomra, mint a Samsung sütőjében. (A recepteket képekkel fűszerezve a teszt alján olvashatjátok). 

Nem egy hagyományos mikró

Első ránézésre valóban egy otthoni felsőkategóriás mikrohullámú sütőre asszociálhatunk, de a látszat néha csal. A forgó tányér stimmel, viszont a méret jóval nagyobb. Emellett pirítótál és kétféle állvány is tartozik hozzá (grillezéshez is használható). Magam is mobilsütőt használok otthon, és ennek a kapacitása jelentősen nagyobb (32 liter, 345 milliméteres forgótányérral), így nem kifejezetten helytakarékos, ám, ha jobban belegondolunk, egy hagyományos sütő még több helyet foglal. Egy tepsi kényelmesen befér, amit viszont el is várunk egy sütésre alkalmas készüléktől.
 
A sütő kerámia belső borítással rendelkezik, így könnyű a tisztítása, kívülről pedig rozsdamentes acél. A funkciók tárháza igen széles, összesen hat főzési fokozat és különböző főzési módok közül választhatunk. A folyamatokat, beállításokat pedig LED kijelzőn követhetjük.  
 

Mivel érdemelte ki az „okos” jelzőt?

A Samsung sütője több társával még a tavalyi IFA szakkiállításon debütált. Különlegessége többek között abban rejlik, hogy olyan sütési megoldás található benne, az úgynevezett Smart Cook funkció, amikor a háziasszonynak nincs más dolga, csak beprogramozni a masinát, és onnantól kezdve a sütőre bízni a folytatást.
 
A készülékben beépített multi szenzor található, amely képes az ételek hőmérséklete alapján eldönteni (ezt másodpercenként ellenőrzi), hogy áll a főzési illetve sütési fázis, mikor van készen az adott étel. Itt nem kell külön beállítani sem az időt, sem pedig a teljesítményszintet, csupán az adott étel típusát. 25 program közül lehet választani, és utána az érzékelőrendszer vezérli az elkészítés menetét. A készülék jelez, ha kész az étel.

A pattogatott kukorica szakértő

Az okos funkcióként aposztrofált Smart Cook engem is nagyon érdekelt, így bátran kísérleteztem vele. A 25 féle főzési program között számos megoldás található, többek között készíthetünk vele sült halat, csirkét, készételeket, de akár pattogatott kukoricát is.
 
Elsőként a csirkét választottam. Egy bajom volt csak a megadott leírásnál. A darabolt csirkét a kisállványra (sütőhöz tartozó kiegészítő) kellett helyezni miután bedörzsöltük kevés olajjal és fűszerekkel. Én viszont már előző nap bepácoltam a finomságot, így a kerámiatálba helyeztem, és bátorkodtam egy kis szeletelt vöröshagyma-ágyra fektetni a combokat. 
 
Igazából olyan hamar kész lett (percre pontosan nem számoltam az időt, hiszen nem kellett figyelni), hogy kételkedtem benne, valóban megsült-e. Ráadásul nem a megadott módon készítettem el az ételt. Ám a tapasztalataim alapján bátran mondhatom, hogy megérte kísérletezni: a csirke valóban megsült, és a hagyma sem égett meg.
 
 
A pattogatott kukorica is szintén a programok egyike, amely kimondottan érdekelt, hiszen a hagyományos mikróban nehéz eltalálni azt az időt, hogy kipattogjon rendesen a kukorica, viszont mégse égjen oda. El kell, hogy mondjam, ilyen finom vajas popcornt még nem ettem. Valóban tökéletes lett, az íze pedig mérföldekkel jobb, mint a mikrós változaté. Hozzáteszem, ugyanolyan típusú terméket használtam, mint máskor.
 
 

A Slim Fry funkció

Ez szintén hasznos feature a sütőnél. Ebben az esetben az ételek (pl. hús, hal) kevés olajban sülnek előre programozott elkészítési idők szerint. Itt sem – ahogy a Smart Cook esetében sem – nekünk kell megadni a sütési időt, csak a kiválasztott étel típusát és mennyiségét. A rendszer ez alapján kalkulálja ki a szükséges elkészítési időt. Azonban minden funkció esetében fontos, hogy a leírásban megadott pihentetési időket be kell tartani, ugyanis akkor éri el az étel végleges formáját.
 
 
Kis adag sült krumplit készítettem ezzel a megoldással. Kevés olajjal és fűszerekkel bedörzsöltem, majd a sütőhöz kapott fémtányérra helyeztem, kiválasztottam a „Slim Fry” funkciót, az étel kódját, a mennyiséget, és már kezdődhetett is a sütés.
  
 
Bevallom őszintén, nem mértem le a pontos mennyiséget, nem is volt annyi, mint a minimálisan megadható, ez mégsem befolyásolta a végeredményt (lásd a képen). 
 

Nem minden arany, ami fénylik

Engem levett a lábamról az okos funkció és a többi hasznos beépített megoldás, ám mégsem voltam teljesen megelégedve a sütővel.
 
Az általam kapott receptekben is írták, hogy mindig használjunk hőálló edényt, lehetőleg kerámiát vagy üvegtálat. Ez rendben is van, csak már az első kihívásnál komoly problémába ütköztem. Számomra eleve szokatlan volt egy levest sütőben elkészíteni, de ehhez megfelelő edényt találni még nehezebb. Egy kerek jénai megtette volna, ami sajnos nekem nincs otthon, így jobb híján egy szögletes üvegtálban készítettem el az ételt. A második fogásnál pedig le kellett volna fedni a rizst a főzés alatt, ám az alufóliát nagy mennyiségben nem használhatjuk a sütőben, mivel mikrohullámú berendezésről van szó, fedő pedig nem volt a szögletes üvegtálamhoz.
 
Eddig nem is éreztem hiányát, hogy nincs fedő ehhez a tálhoz, hiszen levest és rizst sem ebben főzök, rakott ételeknél pedig a hagyományos sütőben egyszerűen alufóliát használok erre a célra.
Vagyis aki váltani szeretne, és konyhába nem eljesen felszerelt ilyen téren, érdemes külön ehhez a sütőhöz használatos edényeket beszerezni, hiszen nem használhatunk akármilyen edénytípust a készülékhez, cserébe viszont valóban azt az eredményt kapjuk, amit elvártunk.

Összegzés

Szép is, jó is, okos is. Kell ennél több? Az árát ehhez mérten értékeljétek, ugyanis jelenleg a masina 90-100 ezer forint között mozog. Viszont cserébe helyettesíti számos háztartási eszközünket, a mikrót, sütőt, grillt és a főzőlapot is. Tehát nem éppen pénztárcabarát beruházásról van szó, de a háziasszonyok dolgát sok mindenben megkönnyíti.
 
Számomra újdonság volt, hogy nem kellett kalkulálni, figyelni az időt, ránézni az ételre, de hamar meg lehet szokni a kényelmet. Csak előkészítjük a hozzávalókat, behelyezzük a sütőbe, beprogramozzuk, a készülék pedig jelez, ha elkészült a finomság. 
 
A tányérok, edények beszerzése nagyon fontos, mert bár egy pirítótál, grillrácsok (állványként is funkcionál) is járnak hozzá, ez korántsem elegendő a megváltáshoz. Akik eddig hagyományosabb konyhai eszközöket használtak, kicsit modernbe kapcsolva, néhány kiegészítőt beszerezve máris okossütő kompatibilissé válhatnak.
 
Akik tehát profi szintű, prémium konyhai kiegészítőkre vágynak, és a kényelmes megoldásokat is előnyben részesítik, azok számára csak ajánlani tudom, hiszen valóban azt kapjuk az árért cserébe, amit ígérnek. Ráadásul a szigorú „szabályokat” megszegve is vette az akadályokat, így nálam kiállta a próbát.  
 
Specifikációk: 
  • CMO
  • 1,1 cu.ft / 32 Liter kapacitás
  • MWO, Grill, Convection
  • 230 V / 50 Hz áramforrás
  • 900 Watts kimeneti teljesítmény
  • 1400 Watt energiafogyasztás (Microwave)
  • 6 főzési fokozat
  • LED kijelző
  • Nyomógomb + tekerőgomb irányítás
  • Lenyíló ajtó
  • Forgótálca
  • Kerámia belső borítás
  • Méret: 373 mm x 233 mm x370 mm belső méret; 523 mm x 309 mm x 506 mm külső méret; 594 mm x 380 mm x 554 mm bruttó méret
  • Súly: 20 kg nettó súly, 23 kg bruttó súly

 

A recepteket a következő oldalon olvashatod.

Vissza