Jogsi és rendszám is kellhet majd a drónoknak

MTI Sajtóadatbank - 2015. november 11.

A német szövetségi közlekedési minisztérium szigorításokat készül bevezetni a drónok használatára. A tervek szerint az 500 grammnál nagyobb tömegű készülékeket rendszámmal kellene ellátni, a drónok kereskedelmi célú használatához pedig jogosítványra lenne szükség.

A német közlekedési minisztérium megerősítette a Bild am Sonntag című lap értesüléseit, miszerint a fél kilogrammnál nagyobb tömegű drónokat rendszámmal szerelnék fel, használatukhoz pedig jogosítvány kell majd. Kereskedelmi célú használat esetén a drónokat irányító személyeknek vizsgát kellene tenniük a készülékek biztonságos vezetéséről és a vonatkozó légiforgalmi és jogi szabályok ismeretéről.

A drónvezetői jogosítványt a szövetségi légiforgalmi hatóság állítaná ki. Az 500 grammnál nagyobb tömegű készülékeket pedig azért látnák el rendszámmal, hogy baleset esetén azonosítani lehessen annak okozóját.

A szabályozás egyúttal a magántulajdonban lévő drónokra repülési tilalmat rendelne el bizonyos területek, például ipari létesítmények, büntetés végrehajtási intézetek, katonai objektumok, baleseti helyszínek és katasztrófa sújtotta területek felett.

 

 

Kulcsszavak: drón, jog
Vissza