Bemutatkozik az Artec Leo

Kütyü Magazin - 2020. július 2.

Az Artec Leo az első mesterséges intelligencia alapú, kézi 3D szkenner, amely teljesen automatikus és vezeték nélküli, fedélzeti adatfeldolgozással dolgozik. A kézi 3D szkennereiről híres Artec 3D ezzel olyan egyedülálló, ipari pontosságú és páratlanul gyors eszközt fejlesztett, amelynek kezelése egyszerű, mint egy videókameráé – szkennelés közben a 3D modell valós időben épül fel a Leo beépített képernyőjén. 

Az Artec Leo mostantól Magyarországon is tesztelhető és bérmunkára is igénybe vehető a hazai forgalmazó, a FreeDee Printing Solutions jóvoltából.

 

Egyedülálló kezelhetőség és sebesség

Az Artec Leo a piac legintuitívabb 3D szkennelési munkafolyamatát kínálja, amely legjobban egy videó készítéséhez hasonlítható. Az objektum beolvasása közben a beépített érintőképernyőn valós időben követhető, ahogy összeáll a 3D modell. A digitalizált, 0,1 mm pontosságú modellt a felhasználó munka közben is egyszerűen körbe forgathatja és a színtérképnek köszönhetően egyből beazonosíthatja azokat a területeket, ahol esetleg további adatgyűjtés szükséges. A beépített 9 szabadsági fokú inerciarendszernek – 3 gyorsulásmérő, 3 giroszkóp és 3 iránytű – köszönhetően az eszköz mindig tudja, hogy merre járunk és automatikusan illeszti egymáshoz a megszakított felvételeket is. A FreeDee az elmúlt héten egy webinárban is bemutatta a Leo működését:

 

FreeDee Webinár: Bútorok, szobrok, emberek szkennelése Artec Leo-val: 

A példátlan 80 képkocka/másodperc felvételi sebesség a piac leggyorsabb professzionális kézi 3D szkennerévé teszi az Artec Leot. Ezt a tempót ráadásul egy nagy, akár 84 x 49 cm-es látómezővel párosították, így nemcsak nagyméretű tárgyak, munkagépek, autók, de akár teljes jelenetek gyors és pontos szkennelését teszi szinte gyerekjátékká az eszköz. Azokhoz a területekhez pedig, ahol nagyobb részletességre van szükségünk, egyszerűen csak közelebb kell vinni az eszközt, akárcsak egy kamerát. Az Artec Leo már számos díjat nyert az Artec 3D-nek, köztük elvitte az idei Edison Awards díjat az alkalmazott technológiák felhasználói élmény kategóriájában.

 

Alkalmazási területek

Mivel az Artec Leo-val mind nagy területek mind finom részletek is digitalizálhatók, így sokféle tárgy szkennelésére használható: közepes mechanikai alkatrészektől, az emberi testen, autókon, csónakokon át akár bűncselekmények helyszínének rögzítésére is bevethető. 

 

Autó szkennelése Artec Leo-val: 

 

Az iparban jellemzően a minőség-ellenőrzés, visszamodellezés, termékfejlesztés, digitális raktározás és VR alkalmazások területén lehet hatalmas hozadéka az Artec Leo-nak. Gyorsaságának és széles látómezőjének köszönhetően akár nagyméretű szerszámok, teljes munkagépek, robotcellák is percek alatt digitalizálhatók vele. A rögzített pontfelhő alapján összeálló 0,1 mm pontosságú 3D modellt minőségellenőrzéshez, szerszámkopás megállapításához, illeszkedő alkatrészek tervezéséhez és újra gyártáshoz is használják. A QI területén óriási hozzáadott értéket teremt és számtalan ellenőrzést tesz lehetővé a percek alatt rögzíthető, sűrű pontfelhő, amelyen a legösszetettebb méréseket is el lehet végezni. Emellett jellemző még a digitális raktározás támogatása, amellyel szintén jelentős költségek számolhatók fel, az online megjelenítés és a nagyfelbontású, realisztikus textúrának köszönhetően a virtuális valóság területén való alkalmazás is. 

A könnyű kezelést és gyors munkát megfejeli az a tény, hogy az Artec minden szkenneréhez SDK-t is biztosít, amely számos integrációs lehetőséget elérhetővé tesz: például a Leo igény szerint robotkarra is szerelhető és a teljes működése programozható.

 

Megvalósult hazai projektek

A FreeDee Kft. 2015. óta forgalmazza és szolgáltat az Artec kézi 3D szkennereivel, köztük elérhető náluk a kisebb tárgyak 50 mikron pontosságú szkennelését rendkívül felgyorsító, metrológiai Artec Space Spider is. Az Artec Leo iránt azonban akkora volt az érdeklődés, hogy a FreeDee-nek előbb több partnerét is ki kellett szolgálnia, mielőtt a saját demo szkennerük megérkezett most májusban. Pár hét alatt már számos teszt és bérmunka során is teljesített az eszköz, amelyeket érdemes példaként végigböngészni a FreeDee Sketchfab profilján, ahova jó pár, csökkentett poligonszámú, textúrázott modellt feltöltöttek már.

Az első tesztnapon 4 köztéri szobor, számos fa és egy parkolóóra is rögzítésre került. A Jászai Mari térhez közeli Columbo szobor digitalizálása mindössze 10 percbe és két felvételbe telt, ezért a pontfelhő automata utófeldolgozása is rendkívül gyors volt. Fekete Géza népszerű és ikonikus szobrát így már online is körbe lehet járni. 

 

Columbo szobor: 

  

A Graphisoft parkban található Steve Jobs szobor a világ első szobra az Apple vezérről, amelyet Tóth Ernő készített az akkori Graphisoft elnök-vezérigazgató, Bojár Gábor megbízására. Artec Leo-val a digitalizálás körülbelül 15 percbe telt. Összehasonlításképp, az Artec korábbi 0,1 mm pontosságú szkennerével, az Artec Eva-val ez a feladat egy teljes munkanapot is kitehetett volna. Különleges részlet, hogy a szkennelés elején még szemerkélt az eső, majd elállt, azonban a változó, felszáradó esőcseppek sem zavarták össze a textúra adatokkal is dolgozó Leo-t.

 

Steve Jobs szobor: 

 

 

A FreeDee egyik első megbízása, amit már a Leo-val teljesített, egy teherautó rakterének szkennelése volt, amely már hosszabb időt, körülbelül 45 percet vett igénybe. A digitalizálásra azért volt szükség, hogy a jármű hűtőautóvá alakításához szükséges szigetelések és panelek mérete gyorsan és bármikor rendelkezésre álljon. A feladat érdekessége, hogy a szkennelés egy része csukott raktérajtónál, teljes sötétségben zajlott, így az is kiderült, hogy az Artec Leo-nak elegendő a saját fényforrása a munkához.

  

Teherautó raktér:  

 

 

Tesztlehetőség

Az Artec 3D szkennerek iránt érdeklődők a hivatalos partnernél, a FreeDee budapesti irodájában díjmentesen megismerhetik és tesztelhetik az eszközöket. Emellett a csapat bérszkennelést is vállal, a Leo beépített akkumulátorának köszönhetően akár a legszokatlanabb helyszíneken is.

Vissza