Ingyenes mozaBook hozzáférés tanároknak

Kütyü Magazin - 2021. január 13.

A Vodafone és a Mozaik Kiadó március óta azon dolgozik, hogy támogassa a diákokat és pedagógusokat a digitális oktatásra való átállásban. A két cég most újabb segítő intézkedést jelentett be: a tanév végéig ingyenes mozaBook hozzáférést és 5 szabadon választható digitális könyvet biztosít a Vodafone Digitális Iskola Programjában résztvevő mintegy 45 kistérségi iskola, összesen 1400 pedagógusa számára. Ezáltal ezekben a hátrányos helyzetű gyermekeket oktató iskolákban 13 000 diák tapasztalhatja meg a minőségi digitális oktatást – legyen szó akár tantermi, akár távoktatásról.

A Vodafone Magyarország és a Mozaik Kiadó március óta közös célkitűzésének tekinti, hogy minél szélesebb körhöz eljuttassa a digitális oktatást támogató eszközöket és segítse azokat, akik számára nehezebben megoldható az otthoni tanulás. A Mozaik Kiadó a tavalyi év során több alkalommal is ingyenesen elérhetővé tette általános- és középiskolásoknak szóló médiatárát és könyveit, amelyet a Vodafone Magyarország hálózatán adatforgalom használata nélkül lehetett igénybe venni. 

A Vodafone és a Mozaik Kiadó emellett 2020 októberében bevezette a Digitális Oktatás Csomagokat, amelyekkel az általános és középiskolás fiataloknak nyújtanak hozzáférést interaktív oktatási tartalmakhoz és könyvekhez. A szolgáltatás az otthoni tanulást és a digitális készségek fejlesztését kívánja segíteni.  A piacon egyedülálló konstrukcióval a szülők már havonta egy ebéd árának megfelelő összegért korlátlan hozzáférést kérhetnek gyermeküknek a Mozaik Kiadó digitális oktatási platformjához, melyen több ezer digitális oktatási tartalom érhető el. A Vodafone-nál 750 forintos havidíjjal elérhető Digitális Oktatás Csomag Alap mindamellett, hogy korlátlan hozzáférést biztosít ehhez az oktatási felülethez, 1 szabadon választott digitális könyvet is tartalmaz. A nagyobb csomagban, 2490 forintos havidíjért pedig 5 digitális könyv választható a választott évfolyam oktatási kiadványai közül.

A Vodafone Alapítvány és a Mozaik Kiadó most azért fogott össze, hogy a digitális oktatási tananyagok azokba a térségekbe is eljuthassanak, ahol nehezebben megoldható a digitális oktatás és adott esetben az otthoni tanulás. Az együttműködés keretében a Vodafone Alapítvány Digitális Iskola Programjában résztvevő közel 45, jellemzően kistérségi, hátrányos helyzetű gyermekeket oktató iskola összesen 1400 tanára igényelhet ingyenes hozzáférést a Mozaik Kiadó könyveihez és oktatási szoftveréhez, a mozaBookhoz. 

„A tavalyi évben a távoktatásra való átállás és az otthoni tanulás korábban nem tapasztalt kihívások elé állította a pedagógusokat, a szülőket és a diákokat. Mindez még nagyobb nehézségeket jelentett a kistérségekben működő iskolákban. A Vodafone Alapítvány és a Mozaik Kiadó nekik szeretne segítséget nyújtani az ingyenes mozaBook hozzáféréssel, hiszen egyik legfontosabb alapelvünk, hogy a minőségi oktatás minden gyereknek jár, ezt pedig minden tőlünk telhető módon igyekszünk támogatni, segíteni. Bízom benne, hogy a Digitális Iskola Programban résztvevő iskolák tanárai számára felajánlott kedvezmény segítséget jelent majd mind a tantermi, mind a távoktatás során” – mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára. 

Az interaktív táblára és tanári számítógépre optimalizált mozaBook oktatási szoftver nagy előnye, hogy egyaránt alkalmazható tantermi és otthoni környezetben. Tantermi környezetben a tanár látványos, interaktív elemekkel és 3D-s jelenetekkel színesített prezentációkat mutathat be az interaktív táblán, míg távoktatás esetén otthonról is megtervezheti az órákat és meg is tudja tartani azokat a mozaBook segítségével. A rendszer digitális könyvei a nyomtatott oktatási kiadványok szöveges és képi anyagát interaktívan használható 3D-modellekkel, videókkal, feladatokkal és tematikus eszközökkel teszik érdekesebbé. A mozaBook-on túl a Vodafone Alapítvány és a Mozaik Kiadó 5 szabadon választható digitális könyvet is biztosít az tanároknak. A kedvezménnyel több, mint 13 000 rászoruló térségben élő diák tapasztalhatja meg a minőségi digitális oktatás kínálta lehetőségeket. 

„A tanárok és a diákok helyzete sajnos az idei tanévben sem lett könnyebb, hiszen sokukat továbbra is kihívások elé állít a digitális oktatásban való hatékony részvétel. Nagyon fontos kiemelni, hogy nem csupán az a kérdés mit tanítsunk, hanem legalább ilyen fontos az is, hogy hogyan és milyen ismereteket közvetítünk a felnövekvő nemzedékek számára. Több mint 30 éves fennállásunk óta elkötelezettek vagyunk a széles körben elérhető, innovatív, minőségi oktatás mellett. Ezt az alapelvet tartottuk szem előtt a Vodafone Alapítvánnyal közösen kidolgozott felajánlásunk esetében is, amellyel a Digitális Iskola Programban résztvevő kistérségi iskolák pedagógusait és diákjait kívánjuk támogatni.” – mondta el Dr. Török Ildikó, a Mozaik Kiadó üzletfejlesztésért felelős igazgatója.

A Vodafone Alapítvány és a Mozaik Kiadó kedvezménye 6 hónapon át, egészen a 2020/2021-es tanév végéig vehető igénybe a Digitális Iskola Programban résztvevő tanárok számára. 

Vissza