Sokat lehet tanulni a játékok során

forrás: Kütyü Magazin - 2024. április 1.

Mindannyian arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk gyermekünk fejlődéséhez. Szívesen szakítunk időt a vele való gyakorlásra, főleg akkor, ha ezt élvezetes és hatékony módon tehetjük meg. A játékok által az önfeledt szórakozás mellett a fejlesztés is teret kap.

A játék szerepe a fejlődésben

A játék ősidők óta jelen van az életünkben, és egy olyan kedvelt tevékenységgé vált, amelybe nemcsak a gyerekek, de sokszor a szülők is lelkesen vetik bele magukat. A kikapcsolódás legjobb formái közé tartozik, mikor közösen leülünk a játékasztal köré, és elmerülünk a játékok izgalmában. A Gyerekfejlesztő weboldalán készségfejlesztő játékok is elérhetőek, melyek a lazításon túl arról is gondoskodnak, hogy a gyerekek erősíthessék képességeiket. 

A gyerkőcök a játékokon keresztül tapasztalhatják meg az őket körülvevő világot, ismernek meg egyes ingereket. A személyiség alakulását is befolyásolják, hiszen egy nyugodt, befogadó környezetben őszintén tudnak megnyilvánulni, ezáltal fontos nevelési eszközként tekinthetünk a játékokra. Ez a szülőknek segít abban, hogy felfedezzék, hogy esetlegesen mely készségeket érdemes trenírozni.

Ma már a legtöbb játékot úgy tervezik meg, hogy pozitív hatással bírjon a gyerekekre. Találhatunk olyan verziókat, amelyek a koncentrációs, kommunikációs vagy problémamegoldó készségeket fejlesztik, ugyanakkor olyan variáció is létezik, amely a kognitív, motorikus, finommozgást igénylő képességek erősítését célozza meg.

A megfelelő játék kiválasztása

Manapság igencsak széles kínálat fogad minket játékok terén. Néha igazi kihívás kiválasztani a megfelelőt, azonban ha átgondolt elképzeléssel vágunk bele a folyamatba, biztosan rábukkanunk arra a játékra, amely minden igénynek eleget tesz.

Olykor hajlamosak vagyunk ragaszkodni a megszokott megoldásokhoz, és olyan játékot beszerezni, amelyhez hasonló már régóta hever otthon. Ezáltal korlátozzuk a lehetőségeinket, és megnehezíti azt, hogy némi újdonságot csempésszünk az játékélménybe.

Mindenképp vegyük figyelembe, hogy milyen korosztálynak szánjuk a játékot, valamint fontoljuk meg a játék felépítését, menetét, hogy olyan kiadás legyen a befutó, amelyet élvezettel forgatnak majd a kicsik. Vásárolhatunk akár célzottan egyes készségek fejlesztésére szánt játékokat is.

Az egyik legnépszerűbb újdonság

Újabban hódítanak a GeoSmart névre keresztelt játékok, amelyekkel mágneses formában alkothatnak a lurkók különféle építményeket és figurákat. Ez a típus építő-konstruáló mechanikán alapszik, és a finommozgás fejlesztésére koncentrál.

A különlegessége a mágneses elemekben rejlik, ezek pontos illesztésével valósíthatják meg terveiket kicsik és nagyok egyaránt. Szabadjára engedhetik a fantáziájukat és megélhetik a kreativitás varázsát.

A komplex kiadások dobozában távirányítót és LED-lámpát is kapunk, amelyekkel még látványosabbá és érdekesebbé válhat az építmény. Megéri befektetni néhány kiemelkedő játékba, mely magával ragadhatja a család minden tagját!

Vissza