Shakespeare szonettjei táblagép-alkalmazás formájában

MTI Sajtóadatbank - 2012. július 4.

William Shakespeare szonettjeiből készített táblagép-alkalmazást egy brit cég: egy könyv áráért híres színészek előadásában hallhatók-láthatók a versek, amelyeknek teljes szövegét és eredeti 1609-es kiadásuk fakszimiléjét is tartalmazza - kritikai kommentárokkal kiegészítve - az alkalmazás.

Az iPad-re készült The Sonnets by William Shakespeare (William Shakespeare szonettjei) középpontjában 154 videó áll, amelyeken híres színészek, köztük David Tennant, Sir Patrick Stewart, Fiona Shaw és Sir Andrew Motion olvassák fel a bárd műveit.

A Touch Press kiadó gondozásában megjelent alkalmazás a videók mellett a szonettek teljes szövegét is tartalmazza: a felhasználók ezekben kiemelés segítségével követhetik az éppen elhangzó sorokat.

Az Erzsébet-korabeli angol nyelv értelmezését segítik az Arden Shakespeare kritikai kiadás jegyzetei, és Don Paterson skót költő élvezetes kommentárjai is gazdagítják a kiadványt - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

Az egyszerű, letisztult dizájnnal rendelkező fejlesztésben helyet kapott a szonettek első, 1609-es kiadásának digitális fakszimiléje is.

Az alkalmazás előnye - egy könyvvel vagy DVD-vel szemben - hogy a felhasználók például egyedi listákat állíthatnak össze a számukra legkedvesebb szonettekből, amelyeket bátran elláthatnak saját jegyzeteikkel is.

Vissza