Szűrés

A(z) 5G kulcsszót tartalmazó cikkek

Drónokkal és mesterséges intelligenciával segítik az erdőtüzek megelőzését

2023. október 29. -

A Huawei Technologies egy olyan új drónokra, mesterséges intelligenciára és az 5G hálózat képességeire épülő megoldást mutatott be, amely segít idejében jelezni, és ezáltal megelőzni az erdőtüzeket. Az új technológiát a PROBOTEK dróntechnológiával foglalkozó startup céggel, és a Cyta távközlési szolgáltatóval közösen a ciprusi Athalassa Parkban telepítették. Az új rendszer 5G hálózaton keresztül összekapcsolja a talaj menti szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom érzékelőket az erdő felett repülő drónokkal, valamint mesterséges intelligencia segítségével elemzi a drónok által rögzített képeket. A technológia már az első tűzjeleknél képes riasztani, és valós idejű adatokkal látja el a hatóságokat, többek között a tűz méretéről, terjedési irányáról és az optimális oltási útvonalról.

Tovább

Bemutatták a világ első 5.5G hálózatra épülő okos villáját

2023. október 16. -

A Huawei Technologies és a du, az Egyesült Arab Emírségek egyik legfőbb telekommunikációs szolgáltatója a 2023-as Global Mobile Broadband Forum (MBBF) keretében bemutatta a világ első 5.5G technológiával működő okosotthonát. A jövő otthonának lakói a Huawei legújabb 5G-Advanced vezeték nélküli hozzáférési technológiájának köszönhetően szemüveg nélkül élvezhetik 3D videókat, megtapasztalhatják a 8K UHD streamelést, továbbá a valódi és virtuális környezetet kombináló XR játékokat. A konferencián a vállalat vezetői kiemelték: mind a lakossági, mind az ipari felhasználás megköveteli a hálózati kapacitás növelését és a technológiák fejlesztését.

Tovább

A magyaroknak külföldön is kell a mobilnet

2023. június 26. -

A magyarok 71%-a nélkülözhetetlennek tartja a mobilinternetet a nyaralás során, 10-ből 9-en pedig elvárják, hogy külföldön is ugyanolyan feltételekkel használhassák mobilszolgáltatásaikat, mint hazai környezetben – derült ki a Vodafone Magyarország megbízásából készült friss kutatásból*. A felmérésből az is kiderült, hogy a nyaralók 62%-a került már olyan váratlan helyzetbe külföldön, ahol a mobilinternet-elérés segített. Jó hír a Vodafone Magyarország ügyfeleinek, hogy nyaralás közben sem kell lemondaniuk az 5G adta lehetőségekről, köztük a szupergyors letöltésről vagy a HD minőségű videókról, ugyanis a Vodafone 5G roaming szolgáltatása immár 51 országban elérhető.

Tovább

Túl az egymilliárd előfizetésen: töretlen az 5G növekedése

2023. június 21. -

A geopolitikai kihívások és a jó néhány piacon megfigyelhető makroökonómiai lassulás ellenére a telekommunikációs szolgáltatók világszerte tovább folytatták az 5G technológiai fejlesztéseiket – derül ki a mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmánya, az Ericsson Mobility Report új kiadásából. Az 5G előfizetések száma a világ minden régiójában növekszik, és 2023 végére várhatóan átlépi az 1,5 milliárdot. Tovább emelkedik a mobilhálózatokon bonyolított adatforgalom is, aminek világátlaga 2023 végére várhatóan átlépi a havi 20 gigabájtot eszközönként.

Tovább