Canon IXUS 1100 HS teszt

Vágner Bernadett - 2012. március 29.

Tiszteletét tette nálunk egy rövid időre a Canon kompakt, igényes kialakítású fényképezőgépe, az IXUS 1100 HS, mi pedig jól leteszteltük. Vajon előny, vagy inkább hátrány az apró méret? Milyen képeket készít a kis masina? Milyen érzés használni a 8 centis érintőképernyővel megáldott szerkezetet? Többek között ezekre a kérdésekre is megtalálod a választ cikkünkben.

Külső, megjelenés

Főbb technikai paraméterek

  • 12,1 megapixeles felbontás
  • képstabilizátor
  • 12-szeres zoom
  • 28 mm-es nagylátószög
  • 8 cm-es érintőképernyős LCD
  • nagysebességű rögzítés és szuperlassú videó
  • iFrame videoformátum
  • kreatív üzemmódok

Az 1100 HS – ahogy azt az IXUS-októl megszokhattuk – nagyon szép, igényes kidolgozású kompakt fényképezőgép. Mindenütt tökéletesen illeszkedő kábelcsatlakozást és akkumulátort borító ajtókkal, különlegesen vékony, lekerekített formákkal rendelkezik.

A hibátlan fémváznak köszönhetően megfelelően összerakott gép benyomását kelti, amelyet ha zsebrevágunk, nem lesz semmi baja. Ezt nyugodtan meg is tehetjük, mert egy farmerzsebben simán elfér, és – bár a fémház miatt nem pihekönnyű, – nagyon lehúzni sem fogja 200g-os súlyával.

Felül két gomb, egy kapcsoló és az exponáló gombon enyhén besüllyesztve körbefutó „zoomgyűrű” található. A gép hátulját a 8 cm-es érintésérzékeny kijelző uralja, mellette csupán egy gomb van, amely az elkészített felvételek megtekintésére szolgál. Minden gomb kényelmesen elérhető, nem túl kicsi.

A jobb oldalra csuklószíjat erősíthetünk, és a mini USB és mini HDMI csatlakozók találhatók még itt.

Alulról vehetjük ki a saját típusú, 870 mAh-s akkumulátort, melyhez külön töltőt kapunk, illetve a memóriakártyát. SD és SDHC mellett már SDXC típusú kártyákat is elfogad, így a tárolókapacitást szabadon növelhetjük. A gépet állványra rögzíthetjük, ami hasznos dolog, bár a csavar helye sajnos nem az optikai tengelyen van, így panorámaképekhez nem ideális – de ez a kis méret velejárója.

Tesztgépünk szürke volt, kapható még feketében és pirosban is.

A gyártó külön feliratokkal is hirdet a gépházon néhány fontosabb tulajdonságot: a 12x optikai zoommal rendelkező beépített objektívet, a képstabilizáló funkciót és a Full HD videokészítési lehetőséget. Bekapcsoláskor pedig a kijelzőn megjelenő HS System felirattal jelzi, hogy ő bizony gyenge megvilágításnál, vaku és állvány használata nélkül is képes jó minőségű képet készíteni. Lássuk, ezek hogyan teljesítenek a gyakorlatban!

Fénykép készítése

A gépet könnyű használat jellemzi, a tetején lévő kapcsolóval választhatunk az auto és haladó módok közül. Auto módban szinte csak az exponáló gombot kell nyomogatnunk a tökéletes és éles fotók készítéséhez, hisz a gép helyettünk választja ki a pillanatnak megfelelő tökéletes beállításokat 32 előre programozott téma közül. Haladó módban viszont szabadjára engedhetjük kreativitásunkat, és 16 különböző témából választhatjuk ki a helyzetnek és kedvünknek megfelelőt. Az áttekinthető menürendszernek köszönhetően pedig – kis megszokás után – ezt egyszerűen tehetjük meg, bár így kissé macerásabb, mint navigálógombokkal lenne.

A manuális módok közül az ún. Program módban már néhány érdekesebb paramétert is tudunk szabályozni: kiválaszthatjuk a fénymérés módját, a fehéregyensúlyt, az érzékenységet (ISO 100 és 3200 között), az expozíciókorrekciót. De az összes többi mód már olyan előre programozott beállításokat tartalmaz, amelyek egyszerűen, a szituációtól függően beállíthatók (pl. Portré, Gyerekek és kisállatok, Kézi éjszakai felvétel), vagy szórakoztató effektusokkal egészítik ki a fényképezés élményét (pl. Halszemoptika effektus, Lyukkamera, Színcsere).

Tehát leszögezhetjük, hogy a gép inkább azoknak való, akik nem szeretnek, vagy csak ritkán akarnak foglalkozni komolyabb beállításokkal, használatát elsődlegesen az automata funkciót kedvelőknek ajánlanám. Az érintőképernyőt egyébként praktikusan használja ki például az érintőfókusz megoldás: ilyenkor oda élesít a gép, ahol a képet megérintjük az ujjunkkal, és az ott lévő arcot/objektumot utána igyekszik követni is.

A géppel készített tesztfotók galériáját a teszt végén találod.

Videó készítése

A készülékkel Full HD (1080p) videókat készíthetünk sztereó hanggal. Az optikai zoom rendkívül nagy segítség a minőségi mozgókép alkotásánál, az optikai képstabilizátornak köszönhetően pedig a filmek remegésmentesek maradnak. Az állókép készítésekor mindig könnyedén válthatunk mozgókép felvételre, hisz a kijelző jobb felső sarkában mindig ott a felvevő gomb.

A felvett videó szépen visszajátszható a nagy felbontású kijelzőn. A hangminőség sajnos nem túl jó, és a zoom és egyéb, működésből adódó zajok is eléggé belehallatszanak a felvételbe.

Érdekes funkció a lassított felvétel: ilyenkor többszörös számú képkockát ment el a gép, így lejátszáskor a valós sebesség töredékét látjuk.

Használhatóság

A géphez nem kaptunk dokumentációt, így azt is leteszteltük, hogy enélkül is teljesen jól használható: a funkciók egyértelműek, a gép pedig szépen beszél magyarul.

Változatos körülmények között is jó használhatóságot biztosít a 12-szeres optikai zoom 28 mm-es nagylátószögről indulva, amely kifejezetten jónak számít a kicsi géptől. A makró üzemmód szintén kiemelendő, már pár cm-ről jó képet készíthetünk.

A készülék működése a hatalmas érintőképernyő köré épül, néhány funkció (pl. érintőfókusz) nagyon jól ki is használja azt. Viszont legnagyobb hibája is ebben rejlik: az egész gép használatát körülményessé teszi. Ahhoz, hogy valóban gyorsan használhassuk és váltogathassuk a különböző módokat, elég sok megszokást igényel, mind a kijelző, mind a menü. Valamint az érintés érzékenysége is kifogásolható, mert olykor nem reagál úgy mint szeretném, máskor pedig „túlérzékeny”.

A vissza ikont nagyon gyakran kell használni, adná magát, hogy hüvelykujjal nyomjuk meg, de ez elsősorban gyerekeknek kivitelezhető, picit is vastagabb kezűeknek már nem olyan egyszerű, mint ahogy a menüben a gördítősáv használata sem.

Az akkumulátor sajnos nem hazudtolja meg kis méretét, és igen hamar lemerül, emellett viszonylag lassan töltődik fel. Ehhez képest apró negatívum, hogy a gép a memóriakártya környékén érezhetően melegszik.

Értékelés

Előnyök:

  • igényes, kompakt kialakítás
  • jól használható zoomtartomány
  • kategóriájában szép képek és videofelvételek
  • érintőfókusz

Hátrányok:

  • érintőképernyő nem tökéletes használhatósága
  • gyorsan lemerülő akkumulátor
  • viszonylag magas ár

Az IXUS 1100 HS valamivel 100 ezer forint feletti ára alapján a kategória felső tartományába tartozik.

Összességében nekem tetszett a kis gép, igazán kompakt, és funkcióit tekintve minden szükséges dolog megvan benne: alapvető beállítások, arcfelismerés, kreatív effektek.

De vennék-e Canon IXUS 1100 HS-t? Valószínűleg nem, mert bár szép és okos, nekem nem sikerült megszoknom sem a túl vékony kialakítást (biztos túl nagy a kezem), sem az érintőképernyőt, melytől kezdetektől idegenkedtem, mindemellett igen magas árat kérnek érte.

Tesztfotók letöltése teljes méretben:

RAM - színkiválasztás   ·   RAM - színcsere   ·   RAM - normál   ·   RAM - macro   ·   RAM - macro 2   ·   Nemzeti Múzeum   ·   Nemzeti Múzeum 2   ·   Éjszakai mód   ·   Canon - Nikon   ·   BMW Z4 - macro   ·   BMW Z4 - lyukkamera   ·   BMW Z4 - különlegesen élénk   ·   BME K épület - dioráma   ·   BMW Z4   ·   BME K épület - zoom   ·   BME K épület - különlegesen élénk   ·   BME K épület - full zoom   ·   BME K épület   ·   BME K épület 2   ·   BME K épület 3   ·   Tesco-s bögre   ·   Tesco-s bögre 2   ·   Tesco-s bögre - macro   ·   Tesco-s bögre - egyszínű   ·   Szürkületben - full zoom

Vissza