Biztosítsa a veszélyes munkakörökben dolgozók szem- és arcvédelmét!

forrás: Kütyü Magazin - 2023. december 1.

A munkahelyeken kiemelt figyelmet kap a dolgozók baleset- és életvédelme, különösen a kockázatoknak kitett munkakörökben, így a munkáltatóknak munkavédelmi ruházatot és felszerelést, többek között védőszemüveget és arcvédőt kell biztosítaniuk az érintett alkalmazottak számára.

A munkahelyi balesetek jelentős része jár az egyik legfőbb érzékszervet, a szemet érintő sérülésekkel, amelyek egy része megfelelő funkciójú és minőségű védőeszközökkel, valamint azok helyes használatával kivédhető lenne. Éppen ezért nagy mind a munkáltatók, mind az érintett munkavállalók felelőssége az egyéni védőeszközök biztosítása és viselése kapcsán. Tekintsük át, milyen szemvédelmi eszközök állnak rendelkezésre!

Védelem a szemsérülések ellen

Az Épkézláb Munkaruha a szemvédelem eszközei mellett légzés védelmi álarcokat, szűrőket, maszkokat, valamint fültokokat, füldugókat, zuhanásgátló hevedereket, köteleket, illetve munkaruházatokat kínál a munkavállalók egészségének és testi épségének védelmére.

A munkavédelem elsősorban a megelőzésre irányul, ennek érdekében pedig tisztában kell lenni a veszélyes munkakörökben rejlő fenyegetettségekkel, amelyekre a kockázatelemzés és -értékelés deríthet fényt. A szemsérülések oka lehet mechanikai, kémiai, elektromos, optikai vagy termikus sérülés, amelyek ellen a szem- és arcvédők helyes használatával védekezhetünk. 

A veszélyes munkahelyeken gyakori szemsérülések ellátásában az időtényezőnek kiemelt szerepe van, minél előbb történik a sérült ellátása, annál nagyobb esély van a felépülésre. Ebben nemcsak a megfelelő egészségügyi felszerelésnek, hanem a dolgozók oktatásának is nagy szerepe van. 

A szemvédelmi eszközök használata

Az arc- és szemvédők az egyéni védőeszközök részét képezik, ezért, akárcsak a munkavédelmi ruházat esetében, kizárólag az adott munkavállalóra megfelelő méret, illetve az adott kockázatnak megfelelő eszköz biztosíthat teljes körű védelmet. 

Az optimális védőszemüveg védelmet biztosít az idegen tárgyak vagy törmelék, a rendkívül erős és veszélyes fényforrások, a vegyi anyagok ellen, továbbá alkalmas lehet bizonyos szembetegségek megelőzésére. És akár a munkavédelmi ruházat és cipők esetében, a szemüvegeknél is számít a stílusos, divatos kinézet, amely vonzóbbá teszi viselésüket a munkavállalók számára. 

Hogyan válasszon?

Amennyiben a kockázatelemzés alapján munkavédelmi szemüveg vagy arcvédő viselése kötelező, felhasználási terület függvényében kell kiválasztani annak típusát. A szabványok különféle ütésvédelmi és optikai osztályokba sorolják azokat. 

A veszélyek ismeretében választhatunk hagyományos száras, továbbá gumipántos, ún. teljes látómezős, illetve hegesztőszemüvegek közül. Egyes munkakörülmények között szükség lehet UV, pára vagy karcolódás elleni védelemre is.

A kockázati megfelelőség mellett a kényelem is rendkívül fontos szempont, akár a munkahelyre, akár otthoni barkács- vagy felújítási munkához keresünk egyéni védőeszközt.

Vissza